
Mmmm.....koude aardappelen op warme dagen. Echt lekker en zeker tijdens deze zwoele "warme" zomerdagen. Maar natuurlijk niet alleen koude aardappelen. Deze salade wordt aangekleed met (vers) gegrilde paprika, gekookte eieren en nog met wat ansjovis (dit heerlijke zoute visje is een echte delicatesse, die door ons Nederlanders nog te weinig wordt gewaardeerd). Een bijzondere dressing maakt deze salade helemaal af. Door de diverse heerlijke smaken is deze salade een echt 'toppertje'.
Bereidingstijd- 10 minuten voorbereiden (aarappelen wassen, paprika's schoonmaken)
- 20 minuten bereiden (aardappelen koken en paprika's grillen)
- 20 minuten nabereiden (aardappelen pellen en salade afmaken)
Ingrediënten - 800 gram ongeschilde aardappelen
- 1 rode paprika (± 150 gram)
- 1 gele paprika (± 150 gram)
- 8 filets ansjovis uit blik (deze hoeveelheid zit in één blikje)
- 2 eieren
- 10 takjes peterselie
- 8 eetlepels olijfolie (± 80 ml)
- 3 eetlepels bruine azijn (± 30 ml)
- zout en peper
Bereidingswijze Kook de eieren hard en laat deze, na het schrikken, afkoelen tot gebruik. Was de aardappelen (zonder deze eerst te schillen) en de paprika's. Doe de aardappelen in een pan en kook ze in de schil totdat ze gaar zijn (ongeveer 20 tot 25 minuten). Maak de paprika's schoon en zet ondertussen de grill aan. Grill de paprika's en laat ze afkoelen tot gebruik. Als de aardappelen gaar zijn laat ze dan enige tijd in koud water (5 minuten) staan om ze te laten schrikken. Hierdoor is het makkelijker om de schil van de aardappel te verwijderen. Haal vervolgens de schil van de aardappelen en snij de aardappelen in schijfjes (van ongeveer ½ tot 1 cm). Schik deze schijfjes op een bord of in een schaal. Haal het vel van de afgekoelde gegrilde paprika en snij de paprika's in reepjes. Doe vervolgens de peterselie, olijfolie, azijn, wat zout en peper in een hoge kom en maak hier een dressing van. Gebruik de staafmixer of keukenmachine om enige tijd te mixen (ongeveer 2 tot 3 minuten). Als er een homogeen geheel is ontstaan, waarbij de peterselie volkomen fijn is, is de dressing klaar. Verdeel deze dressing over de schijfjes aardappelen. Leg bovenop de aardappelen de reepjes gegrilde paprika. Verdeel de ansjovisfilets over de aardappelschotel. Pel de afgekoelde eieren en snij deze fijn. Zelf gebruik ik hiervoor een eiersnijder en snij ik de eieren tweemaal; één keer horizontaal en één keer verticaal. Strooi de snippers ei over de aardappelschotel. Serveer direct. Lekker met Pollo Asadas - Gestoofde kip in wijn. |