Zomer ... geen mooi weer, maar regenachtige dagen. En dan een ouderwets lekkere stoofpot op het menu. Alles in één pan, wat een geweldig idee. En waarom wachten tot de herfst voor een gezellige ouderwetse stoofpot? De gebruikte groenten en kruiden zijn volop verkrijgbaar en het vlees kun je het hele jaar kopen. Het grote voordeel van een stoofpot is dat je niet de hele dag in de keuken hoeft te staan om een heerlijke maaltijd te bereiden; je hebt er zelfs geen omkijken naar hebt als alles op het vuur staat. En het hele huis vult zich met de heerlijke geur van jouw stoofpot.
En hoe voorkom je dat jouw liefdevol bereide, heerlijk geurende én smakende runderstoofpotje saaibruin de pan uit komt? Met behulp van dit recept en de tips lukt het je zeker.
Bereidingstijd- 15 minuten voorbereiden (ui, wortelen en knoflook schoonmaken, vlees in blokjes snijden)
- 15 minuten bereiden (ui en knoflook fruiten, vlees aanbraden)
- 1½ - 2 uur sudderen
Ingrediënten- 750 tot 800 gram runderriblappen
- 200 gram zuurkoolspek of gerookt spek
- 2 uien (± 200 gram)
- 3 teentjes knoflook
- 125 gram spekblokjes (dobbelsteentjespek)
- 2 eetlepels olijfolie (± 20 ml)
- 1 eetlepel meel (± 10 gram)
- 250 ml water
- 1 blaadje laurier
- 1 takje rozemarijn (± 10 cm)
- 1 takje salie (± 10 cm)
- 3 takjes tijm (elk takje is ± 5 cm)
- 3 wortelen (± 250 gram)
- 250 gram doperwten (diepvries)
- zout en peper
Bereidingswijze Snij de runderriblappen in blokjes en snij het stukje zuurkoolspek in plakjes. Maak de uien en teentjes knoflook schoon en snij deze fijn. Verhit in een diepe pan 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de fijn gesneden uien. Voeg de fijn gesneden knoflook toe en fruit de knoflook mee. Doe de spekblokjes erbij en roer het geheel goed door. Laat de spekblokjes lekker uitbakken (ongeveer 5 minuten). Doe ondertussen de rest van de olijfolie in een koekenpan en braadt het vlees aan. Voeg het aangebraden vlees bij het uienmengsel. Bak de plakjes zuurkoolspek in het achtergebleven vet in de koekenpan. Draai het vuur hier onderweg als de plakjes bruin zijn en laat deze staan tot gebruik. Strooi over het vlees- en uienmengsel het meel en roer dit goed door. Voeg vervolgens het water toe en breng het geheel aan de kook (met de deksel op de pan). Breng het geheel op smaak met wat peper. Voeg het laurierblad, en de takjes tijm, rozemarijn en salie toe. Laat het gerecht (met de deksel op de pan) sudderen op een laag vuur (ongeveer 1½ uur). Maak na 1½ uur de wortelen schoon en snij ze in plakjes. Voeg de wortelen aan het vlees toe en laat het gerecht verder sudderen, zonder deksel op de pan. Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de bevoren doperwten toe en roer het geheel goed door. Laat de doperwten meekoken. Hou de deksel van de pan. Doe de uitgebakken plakjes spek (vlak voor het opdienen) in de pan en warm ze nog even door. Voeg, indien je dat nodig, vindt nog wat zout naar smaak toe. Serveer het gerecht met (eigengemaakte) verse pasta, wat stokbrood en een tomaat.
Tips- Het meel, wat je aan het vlees- uienmengsel toevoegt, zal tijdens het koken het vocht licht binden, waardoor er uiteindelijk een dunne saus ontstaat.
- Doordat je de groenten pas aan het eind van het kookproces toevoegt, zijn ze niet te gaar.
- Als de deksel op de pan ligt tijdens het koken van de groenten, zullen de groenten hun kleur verliezen. Door het koken zonder deksel op de pan blijven de wortelen en doperwten mooi van kleur.
|