
Rijst is, naast de pasta's, een populair product in Spanje. Er wordt veel gebruik gemaakt van de paella-rijst. Rijst is verkrijgbaar in twee rassen; de langkorrelige rijst of de rijst met een korte korrel. In Nederland wordt vooral veel gebruik gemaakt van de langkorrelige rijst. Daar in tegen wordt in Spanje veelal de rijst gebruikt met een korte korrel. Deze rijst staat hier bekend als "kleefrijst". De paella-rijst is rijst met een korte korrel. Voor dit rijstgerecht heb ik juist de rijst gebruikt met een korte korrel. Deze soort is bij uitstek geschikt voor dit gerecht, omdat het gerecht moet stoven. De langkorrelige rijst wordt vaak gebruikt voor "droge rijst", waarbij de rijst als bijgerecht wordt opgediend.
Bereidingstijd- 20 tot 30 minuten voorbereiden (varkensvlees snijden, uien, knoflook en paprika's schoonmaken en snijden en tomaten rapsen)
- 25 minuten bereiden
- 30 minuten sudderen
Ingrediënten - 170 gram gare mosselen (zonder schelp, maar niet uit het zuur)
- 500 gram hamlapjes
- 2 uien (250 tot 300 gram)
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode paprika en 1 oranje/gele paprika (300 tot 400 gram)
- 100 gram rauwe ham in plakjes (vleeswaar)
- 5 rijpe trostomaten (180 tot 200 gram) of gezeefde tomaten
- 3 takjes oregano
- 10 takjes peterselie
- 10 sprietjes bieslook
- 3 blaadjes basilicum
- 3 eetlepels olijfolie (45 tot 50 ml)
- 500 ml water
- 1 tablet kippenbouillon
- 2 theelepels milde paprikapoeder (± 10 gram)
- 250 gram paella-rijst
- 300 gram doperwten (diepvries)
BereidingswijzeVoor dit recept maak ik gebruik van de mosselen, zoals ik ze klaarmaak in het recept van de Mosselen. Meestal koop ik dan een extra bak mosselen en maak ik deze klaar. Als de mosselen zijn afgekoeld, haal ik ze uit de schelpen en vries deze mosselen per portie in (met wat kookvocht). Dit kookvocht (ongeveer 20 ml) gebruik ik eveneens in dit recept, maar het is ook mogelijk om gare mosselen te gebruiken. Snij de hamlapjes in blokjes. Maak vervolgens de ui en de knoflook schoon en snij deze fijn. Was de paprika's af, haal de zaadlijsten eruit en snij de paprika's in blokjes. Snij de rauwe ham eveneens fijn. Neem alle kruiden (oregano, peterselie, bieslook en basilicum) en hak/snij deze kruiden zeer fijn. Vervolgens neem je de tomaten en snij deze in vieren. Verwijder de zaadjes met aanhangend vocht uit de stukjes. Neem een rasp en rasp het vruchtvlees. Gooi het vel van de tomaten weg. Ik gebruik bij voorkeur verse ingrediënten en daarom rasp ik het vruchtvlees, maar je kunt natuurlijk ook gezeefde tomaten gebruiken. Natuurlijk wijzigt hierdoor de smaak van het eindresultaat. Verhit de olijfolie in een paella-pan of grote koekenpan. Voeg, als de olie heet is, de blokjes varkensvlees toe. Bak het varkensvlees totdat de blokjes bruin zijn en voeg dan fijn gesneden uien toe en fruit deze ongeveer 5 minuten. Vervolgens de knoflook en fruit deze eveneens. Doe daarna de blokjes paprika in de pan en fruit deze ongeveer 5 minuten. Daarna volgt de fijn gesneden rauwe ham. Breng ondertussen het water aan de kook en los hier het tablet kippenbouillon in op. Voeg de tomatenrasp, de paprikapoeder, het kookvocht van de mosselen en de fijn gesneden kruiden toe. Als je geen kookvocht van mosselen hebt, voeg dan niets anders toe. Het kookvocht van de mosselen heeft een heerlijke smaak en deze voeg je dan toe aan het gerecht, maar dit kan niet gecompenseerd worden door iets anders. Voor het koken maakt die 20 ml extra vocht niet uit. Breng het geheel aan de kook en voeg de rijst en de doperwten toe. Roer dit goed door, zodat de rijst omhult wordt met het vleesmengsel. Maak het op smaak met wat zout. Doe daarna de hete bouillon in de pan en breng het geheel weer aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel 20 minuten koken, zonder deksel op de pan, totdat de rijst gaar is. Als je deksel op de pan doet, kan het vocht niet verdampen en wordt het geheel te nat. Voeg kort voor het einde van de kooktijd (ongeveer 5 minuten) de gare mosselen toe. Draai, als de rijst gaar is, het vuur weg onder de pan en laat het geheel nog even 10 minuten staan met de deksel op de pan. De smaken kunnen zich dan nog even goed mengen en de rijst kan nog even nagaren. Dien het geheel op met een stukje brood. |