Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Tagliatelle met zalm in Portsaus Afdrukken E-mail
maandag 07 mei 2007

Image

Weer een heerlijk gerecht uit de Spaanse keuken.

In de Spaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van vis. Spanje is het Europese land waar de inwoners de meeste vis consumeren. En dit is ook goed te zien, zelfs in de bergstreken is er nog volop verse vis verkrijgbaar.

In dit recept wordt de tagliatelle met zalm geserveerd in een portsaus. Een wonderbaarlijke combinatie, die zeer goed smaakt.

Bereidingstijd

  • 10 minuten om marinade te maken
  • 3 uur om zalm te marineren
  • 15 minuten voorbereiden
  • 20 minuten bereiden 

Ingrediënten

  • 500 gram zalmfilets
  • 4 tot 5 gram gedroogde dille
  • grof zeezout
  • 1 ui
  • 250 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 gram tagliatelle
  • 1 tot 1, 5 dl witte port
  • 2 dl room
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • wat bieslook ter garnering

Bereidingswijze

Bestrooi de filets zalm met wat zeezout en de dille. Plaats de filets in een schaal en dek deze schaal af. Zet de schaal in de koelkast en laat de zalm minimaal 3 uur staan om te marineren.

Maak de ui en de teentjes knoflook schoon. Snij de ui en de knoflook fijn.

Maak de champignons schoon met een stukje keukenpapier of met een kleine borstel (er zijn speciale borstels verkrijgbaar om champignons schoon te maken). Gebruik in ieder geval geen water om de champignons te reinigen. De champignons nemen het water op, waardoor je bij het bereiden veel extra vocht in het gerecht krijgt. Snij de champignons vervolgens in plakjes.

Rasp de schil van de citroen en hou dit apart. Zorg bij het raspen dat je alleen de gele huid van de citroen gebruikt. De witte huid onder de gele laag zorgt er voor dat het gerecht bitter wordt.

Zet een pan water op voor het koken van de tagliatelle en snij vervolgens de filets zalm in blokjes. 

Verhit in een pan de olijfolie en voeg de fijn gesneden ui toe. Fruit de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de fijn gesneden knoflook toe en fruit deze eveneens.Voeg daarna de plakjes champignons toe en laat deze ook even fruiten (ongeveer 5 minuten). Maak het mengsel van ui, knoflook en champignons op smaak met wat zout.

Doe ondertussen de tagliatelle in het kokende water en kook de tagliatelle beetgaar. Giet de tagliatelle met water in de vergiet. Spoel de tagliatelle af met koud water om het doorkoken te voorkomen.

Vervolgens kunnen de blokjes zalm en de marinade aan het mengsel worden toegevoegd. Laat het geheel op hoog vuur mooi bruin worden. Zet daarna het vuur laag en laat de zalm gaar worden.

Zet ondertussen in een andere pan de port op het fornuis en breng de port aan de kook. Kook de alcohol uit de port en voeg dan het rasp van de citroen en de room toe. Laat deze saus goed warm worden.

Voeg de tagliatelle toe aan het mengsel van zalm en champignons en warm het geheel goed door. Roer daarna voorzichtig de saus door het gerecht en serveer de tagliatelle met zalm direct. Leg enkele sprietjes bieslook ter garnering op het gerecht. 

Tip

Serveer de tagliatelle en zalm met frisse salade.

In plaats van de gedroogde dille kun je ook gebruik maken van verse dille. Er zijn dan minimaal 3 bosjes dille nodig om de zalm te kunnen marineren. 

 
< Vorige   Volgende >