Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Gefrituurde aardappelschijfjes Afdrukken E-mail
maandag 09 april 2007

Image

Eigen gebakken of gefrituurde aardappelen smaken het best. Zelf frituur ik de aardappelen graag in de zonnebloemolie. Deze olie bevat onververzadigde vetzuren, welke het cholesterol kunnen helpen verlagen. Daarnaast is deze olie goed bestand tegen verhitten, hierdoor kan er mee gefrituurd worden.

Het is van belang om de olie na het gebruik te filteren en niet te vaak te gebruiken. Als de olie steeds opnieuw wordt gebruikt, zal de olie verkleuren (hij wordt zwarter) en bevat dan verbrande vetmoleculen. Alles wat er dan nog in gefrituurd wordt, smaakt aangebrand. De vetmoleculen zijn ook nog eens slecht voor de gezondheid.

Zelf gebruik ik de olie na het filteren nog slechts één tot twee keer, afhankelijk van de kleur van de olie en wat ik er in gefrituurd heb (na het frituren van vis gebruik ik de olie helemaal niet meer).

Deze gefrituurde aardappelschijfjes zijn heerlijk bij de Bloemkool met kappertjessaus en een stukje (gegrild) vlees. 

Bereidingstijd

  • 15 minuten voorbereiden
  • 20 minuten eerste keer frituren
  • 20 minuten tweede keer frituren

Ingrediënten

  • 10 middelgrote aardappelen
  • zout
  • 2 liter zonnebloemolie

Bereidingswijze

Doe de zonnebloemolie in de (frituur)pan en zet deze op het vuur. Laat de olie heet worden (tussen de 160°C en de 190°C).

Schil ondertussen de aardappelen, was ze af en snij de aardappelen dan in schijfjes. Maak de schijfjes niet te dik, hierdoor wordt de tijd van het frituren verlengd.

Droog deze schijfjes af met een theedoek/keukendoek, om te zorgen dat zij niet spetteren tijdens het frituren.

Als de olie op temperatuur is (blauwige walm stijgt op), doe dan een klein deel van de aardappelschijfjes in de olie. Frituur de eerste keer de aardappelen totdat zij een beetje glazig zijn. Laat ze afkoelen en frituur ondertussen een volgende portie.

Als alle aardappelschijfjes de eerste keer zijn gefrituurd, mag er weer een portie in de pan om voor de tweede keer gefrituurd te worden. Haal ze uit de olie als zij goed bruin zijn. Bestrooi ze hierna met zout en dien ze op.

Tip

Om de aardappelschijfjes warm te houden na de tweede keer frituren, zet dan de oven op 100°C en doe de schaal met de gefrituurde aardappelschijfjes in de oven.

 

 

 
< Vorige   Volgende >