Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Bloemkool met kappertjessaus Afdrukken E-mail
maandag 09 april 2007

Image

Dit is een mooie manier om bloemkool met een andere saus te bereiden. Al hoewel het recept van origine uit Spanje komt, heb ik door de ingrediënten aan te passen een ander recept gemaakt.

Bloemkool is een van de meest bekende Nederlandse groenten en ook Nederlands meest gegeten groente. Deze groente is, net als de overige soorten kool, rijk aan vitamine C. Daarnaast bevat bloemkool ook nog calcium. 

Bloemkool komt oorspronkelijk uit Perzië en was zelfs al bij de oude Egyptenaren bekend. Tegenwoordig worden er meerdere soorten bloemkool geteeld; de groene en paarse bloemkool en de mooie decoratieve romanesco.  Broccoli behoort niet tot de familie van de bloemkool, maar is wel nauw verwant. De smaak van broccoli komt overeen met bloemkool.

Bereidingstijd

  • 15 minuten voorbereiden
  • 30 minuten bereiden 

Ingrediënten

Voor het gerecht 

  • 1 flinke bloemkool (vuil: 1500 gram)
  • 375 ml water
  • ½ tablet kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 20 gram roomboter
  • 1 grote ui (100 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • ½ theelepel milde paprikapoeder
  • 4 afgestreken eetlepels bloem
  • 250 ml melk
  • 1 eetlepel azijn
  • zout

Voor garnering

  • 3 eetlepels kappertjes (ongeveer 30 gram)
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 20 gram roomboter 

Bereidingswijze 

Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook.

Maak ondertussen de bloemkool schoon, snij deze in roosjes en was het af. Vervolgens maak je de ui en de knoflook schoon en snij deze fijn. 

Als het water kookt voeg je de bloemkool toe en kook de groente beetgaar. Spoel de groente na het verstrijken van de kooktijd af met koud water, om het nagaren te voorkomen.

Maak in een andere pan de bouillon klaar door het water aan de kook te brengen en het tablet bouillon hierin op te lossen. Laat staan tot gebruik.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

Doe in een pan de olijfolie en de roomboter en laat dit op het vuur warm worden. Voeg als de boter gesmolten is de fijn gesneden ui toe en fruit dit 5 minuten. Voeg daarna de fijn gesneden knoflook toe en fruit de knoflook eveneens.

Voeg daarna het blaadje laurier toe en warm het even door. Haal de pan van het vuur en voeg de paprikapoeder toe. Roer dit goed door het uienmengsel. Voeg, terwijl de pan nog steeds van het vuur af is, al roerende de bloem toe.

Plaats de pan terug op het vuur en voeg steeds beetje bij beetje de klaar gemaakte bouillon toe. Blijf steeds roeren, zodat de roux zonder klontjes blijft. Voeg daarna de melk toe, ook weer beetje voor beetje en blijf steeds goed roeren. Daarna voeg je de azijn toe en je roert dit er goed door heen.

Laat de roux nu ongeveer 5 minuten zachtjes koken, terwijl je blijft roeren. De bloem moet de gelegenheid hebben om gaar te worden. Je moet blijven roeren om te voorkomen dat de roux aanbrandt. Breng daarna de roux op smaak met wat zout.

Pak een ovenschaal en doe wat van de roux op de bodem van de schaal. Strooi hier wat uitgelekte kappertjes over (ongeveer de helft). Doe de bloemkool bovenop de roux in de ovenschaal. Giet vervolgens de rest van de roux over de bloemkool. Strooi hier de rest van de kappertjes over. 

Neem de paneermeel en strooi dit over de roux met kappertjes. Snij de roomboter in kleine stukjes en leg deze stukjes op de paneermeel. Plaats de schaal met bloemkool in de oven en laat in de oven staan totdat het laagje paneermeel bruin is (ongeveer 15-20 minuten). 

Tip 

Bij de bloemkool smaken Gefrituurde aardappelschijfjes en gegrilde filetlapjes heel goed. Image

 
< Vorige   Volgende >