Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Peren en Bramen Crumble Afdrukken E-mail
maandag 30 april 2007

Image

Nagerechten met vers fruit vind ik zelf heerlijk. Dit nagerecht bevat peren samen met bramen. Daar bovenop komt wat crumble. Een mooie combinatie.

Ik maak gebruik van Conference peren. Het is een smaakvolle peer met veel roestige bruine vlekken en soms een blos op de wangen. Dit ras wordt veel geteeld in Nederland. De meeste peren komen uit de Betuwe en van de Zeeuwse eilanden. De Conference kan goed bewaard worden.

Bramen zijn in het najaar vers te verkrijgen, zeker als je ze zelf plukt in de duinen. Dit is een ideaal nagerecht voor de herfstdagen, maar ook in de andere seizoenen smaakt dit gerecht prima. Alleen zal je de bramen uit pot of vriezer moeten halen. 

 

Bereidingstijd

  • 15 minuten voorbereiden
  • 20 minuten bereiden
  • 10 minuten nawerk tijd 

Ingrediënten

Voor het nagerecht: 

  • 1 citroen
  • 6 grote handperen (conference)
  • 40 gram roomboter
  • 1 eetlepel honing
  • wat maïzena
  • twee beetjes water
  • Bramenjam
  • enkele verse bramen (of uit pot of vriezer)
Voor de crumble:
  • 45 gram amandelen
  • 45 gram bloem
  • 45 gram suiker
  • 40 gram boter

Bereidingswijze

Was de citroen af en rasp de schil van de citroen. Schil vervolgens de peren en snij deze in grove stukken.

Doe de roomboter in een pan en laat dit op laag vuur smelten. Voeg de peren, de citroenrasp en de honing toe en laat het geheel zachtjes stoven (20 minuten).

Haal de stukken peer uit de pan en laat het vocht inkoken totdat de saus is ingedikt. Mocht dit niet lukken, dan kun je wat maïzena mengen met een beetje water en dit mengsel aan de saus toevoegen. Laat het even koken totdat de saus wat dikker is.

Maak van de bramenjam met een heel klein beetje water een saus op een laag vuur. 

Doe de stukken peer in de schaaltjes en giet de perensaus er over heen. Giet er vervolgens wat bramensaus over. Laat de schaaltjes afkoelen; eerst op het aanrecht en daarna in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak ondertussen de crumble door de amandelen fijn te maken en te vermengen met de bloem en de suiker. Voeg vervolgens de klein gesneden stukjes roomboter toe. Roer alles goed door elkaar. Het deeg moet geen geheel vormen, maar een kruimelig deeg zijn.

Leg op een bakblik een vel bakpapier en doe hier het kruimelige deeg op. Bak het 15 minuten in de oven totdat het lichtbruin is.

Laat de crumble afkoelen. 

Strooi vlak voor het opdienen de crumble op de bramensaus en leg bovenop de crumble 1 of 2 bramen. Serveer direct.

 

 

 
< Vorige   Volgende >