Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Varkensvlees in pittige saus Afdrukken E-mail
maandag 02 april 2007

Image

In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van chilipepers en groene pepers. Er zijn 2 chilipepers om te stoven en 8 groene pepers om te frituren gebruikt voor dit gerecht. De gefrituurde pepers worden bovenop de schotel gedecoreerd. Deze groene pepers geven dit gerecht nog een extra "bite".

Dit gerecht wordt in de Spaanse keuken ook bereid, maar dan met de wangen van kalveren en een lokale pepersoort. 

Chilipeper (ook wel spaanse peper of rode peper genoemd) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar wordt deze peper gebruikt in diverse gerechten. De peper prikkelt de warmtezintuigen in de mond, waardoor het gerecht als "heet" wordt ervaren.

De chilipeper behoort tot de familie van de nachtschade evenals de aardappel, tomaat en de paprika.

Er worden veel pepers gekweekt, die nogal in kleur, vorm, grootte en scherpte verschillen. Groene pepers zijn vaak minder scherp doordat deze pepers nog niet rijp zijn.

Bereidingstijd

  • 20 minuten voorbereiden
  • 15 minuten bereiden
  • 30 minuten laten sudderen 

Ingrediënten

Voor de saus: 

  • 1 kg varkensvlees
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 chili-pepers
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 300 ml rode wijn
  • 2 eetlepels honing
  • 100 ml water

Voor de gefrituurde pepers:

  • 8 groene pepers
  • 1 liter zonnebloemolie 

Bereidingswijze 

Doe de zonnebloemolie in een (frituur)pan en zet het op hoog vuur.

Snij daarna het varkensvlees in blokjes en bestrooi deze blokjes met wat zout. Doe het bloem in een bord en rol de blokjes vlees door de bloem. Klop het overtollige bloem af. Laat het varkensvlees liggen tot gebruik.

Maak de uien en de knoflook schoon en snij ze fijn.

Verhit in een pan de olijfolie en voeg als de olie heet is de fijn gesneden ui toe. Fruit de stukjes ui totdat zij lichtbruin zijn (ongeveer 5 minuten) op gematigd vuur. Voeg de fijn gesneden knoflook toe en fruit deze eveneens. Daarna voeg je de gedroogde chilipepers toe en fruit deze eveneens twee minuten.

Zet de vlam weer wat hoger en voeg de blokjes varkensvlees toe. Braadt het vlees aan totdat het goed bruin ziet. Voeg dan de paprikapoeder toe en roer goed door. Voeg de rode wijn en het water toe en breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag als het gerecht kookt en laat het minimaal een ½ uur sudderen.

Maak ondertussen de groene pepers schoon, door ze te halveren en de zaadlijsten te verwijderen. Als de zonnebloemolie heet is (ongeveer 180ºC; dit is als er een blauwige walm te zien is) doe je de halve pepers in de olie. Frituur de pepers enkele minuten en haal ze eruit als ze iets bruin worden.

Breng het varkensvlees-gerecht op smaak met de honing en eventueel wat zout. Schik de stukken gefrituurde peper bovenop het gerecht.

Tip

Bij dit gerecht kun je het best rijst en een frisse salade serveren. 

 
< Vorige   Volgende >