Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Gestoofde Gans met perensaus Afdrukken E-mail
maandag 19 maart 2007

Image

Het vlees van een gans leent zich uitstekend om te stoven. Alleen de borstfilets worden kort gebraden/gebakken, net als biefstuk.

Ik kreeg 2 ganzen, die samen 2500 gram wogen. Allereerst heb ik een vriend gevraagd om deze ganzen in stukken te snijden/hakken. Er was geen pan groot genoeg om de ganzen in te braden.

Dit is een heel bijzonder recept geworden. Bij de gans heb ik namelijk peren en enkele biscuitjes toegevoegd. Samen met de knoflook en de tomaten leverde dit een verrukkelijke saus op. 

 

Dit recept is voor 6 personen.

Bereidingstijd

  • 30 min om de ganzen in stukken te hakken
  • 15 min om alle stukken te voorzien van peper en zout
  • 30 min om de stukken gans aan te braden
  • 10 min om de saus te maken
  • 2-3 uur om de gans te laten sudderen
  • (15 min om peren te schillen en amandelen te roosteren)

Ingrediënten

  • 2500 gram gans
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 4 flinke uien
  • 250 ml water
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 400 ml water
  • 8 handperen (Conference)
  • 60 gr amandelen
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 biscuitjes (koekjes voor bij de thee)

Bereidingswijze 

Snij of hak de ganzen in stukken en bestrooi de stukken gans met zout en peper. Maak de uien schoon en snij deze fijn.

Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Verwarm in een andere pan de 250 ml water en met een scheut olijfolie.

Als de olie in de koekenpan heet is, leg dan een aantal stukken gans in de koekenpan en braadt deze stukken aan. Doe niet teveel stukken in de pan, want dan koelt de olijfolie te snel af en kook je de stukken (zie ook het Aanbraden van vlees). 

De stukken, die aangebraden zijn, doe je in de pan met het water en olijfolie. Braad vervolgens alle stukken aan en voeg indien nodig wat olijfolie toe in de koekenpan.

Als alle stukken aangebraden zijn, gebruik dan het restant olie in de koekenpan om de fijn gesneden uien te fruiten. Als de uien beginnen te kleuren, voeg dan de gezeefde tomaten toe en laat de saus even koken (ongeveer 10 minuten).

Doe de saus over de stukken gans in de andere pan. Voeg dan de 400 ml water toe en breng het geheel aan de kook. Als het geheel kookt, zet het vuur dan laag en laat het geheel sudderen totdat de gans gaar is (2 tot 3 uur).

Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg wat water toe als dit niet het geval is.

Ongeveer 40 minuten voor het einde van de kooktijd kun je de amandelen op een laag vuur in een koekenpan roosteren, totdat ze lichtbruin zijn. Laat de amandelen afkoelen.

Schil de peren en snij deze in stukken. 

Maak vervolgens de knoflook schoon. Doe de afgekoelde amandelen, de teentjes knoflook en de biscuitjes in de mortier en en maak alles fijn met de stamper (of in het bakje van de staafmixer).

Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de stukken peer en het mengsel van amandelen, knoflook en biscuitjes toe aan de stukken gans. Laat dit 15 minuten mee warmen. 

Haal dan de stukken gans en de stukjes peer uit de pan en doe ze in de schaal, waarin je dit gerecht wilt serveren. Laat de saus even inkoken (ongeveer 10 minuten) totdat de gewenste dikte is bereikt. Schenk de saus vervolgens over de stukken gans.

Tip

Bij dit gerecht smaakt wat rijst en een Salade met feta en olijven goed.

 
< Vorige   Volgende >