Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Kippenbouillon Afdrukken E-mail
maandag 23 april 2007

Om een lekkere kippenbouillon te maken, kun je het best gebruik maken van het karkas van een kip. Nu is een karkas niet te koop bij veel slagers in Nederland in tegenstelling tot Spanje, waar je bij een slager gewoon een karkas kan kopen voor de bouillon.

Ik heb voor mijn bouillon gebruik gemaakt van een hele kip. Ik heb de filets eraf gesneden en ook de achterpoten (de drumsticks). De filets gebruik ik weer voor de champignonsoep. De drumsticks kun je natuurlijk gebruiken voor de Pollo al ajillo - Knoflookkip.

Bereidingstijd

  • 10 min voorbereiden
  • 3 uur koken
  • 1 nacht om af te koelen
  • 10 min zeven

Ingrediënten

  • 1 kip van ongeveer 1000 gram
  • 1 grote ui
  • 2 winterwortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram schoongemaakte knolselderij
  • 2½ liter koud water
  • 6 takjes verse tijm
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 10 takjes verse peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • enkele draadjes saffraan
  • wat zout en peper

Bereidingswijze 

Maak de ui, winterwortelen en knolselderij schoon. Was ze af en snij ze in grove stukken. Was de bleekselderij eveneens af en snij deze ook fijn. Maak ook het teentje knoflook schoon en snij deze niet.

Snij van de kip de filets en de achterpoten eraf en hou deze apart.

Doe de kip in een grote pan en voeg hier aan toe de stukjes ui, de stukken winterwortel, de stukken bleekselderij en de blokjes knolselderij.

Voeg het koude water toe aan de kip en de groenten. Zorg er voor dat de kip onder water staat. Begin altijd met koud water om een bouillon te maken;als je start met heet water dan zwelt het zetmeel in de groenten te snel op, waardoor de smaak niet vrijkomt. Dit is het omgekeerde met het koken van groenten, want dan wil je dat het zetmeel wel snel vrijkomt, zodat de smaak in de groenten blijft.

Breng het geheel aan de kook en laat dit 20 minuten koken. Als er schuim op de bouillon komt, haal dit er van af. Het schuim bestaat uit eiwitten en deze geven de bouillon een bittere smaak.

Voeg dan de kruiden (tijm, rozemarijn en peterselie), het laurierblaadje, het teentje knoflook en enkele draadjes saffraan toe. Breng de bouillon op smaak met wat zout en peper. 

Laat de bouillon, zonder deksel op de pan, 3 uur koken. Kijk steeds even of de kip nog onder water staat. Als dit niet het geval is voeg dan heet water toe. 

Laat de bouillon na de 3 uur kooktijd snel afkoelen. Dit kun je doen door de pan in een bad koud water te plaatsen.

Als de hitte eraf is plaats de bouillon dan in de koelkast. Zeef de bouillon nog niet; laat het een nacht staan om af te koelen. Tijdens het afkoelen komen er ook nog smaken vrij en dit maakt de bouillon extra lekker.

Schep, voordat je de bouillon gaat zeven, eerst het gestolde vet eraf, zodat de bouillon helder blijft als je het gaat gebruiken. Zeef de bouillon en hij is klaar voor gebruik.

 

 

 
< Vorige   Volgende >