Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Gefrituurde Sardines Afdrukken E-mail
maandag 12 maart 2007

Image

In Spanje zijn sardines vooral vers te koop en worden veelal gebruikt om een lekkere tapa te bereiden. De  sardines worden meestal "a la plancha" bereid (op de barbecue of grill). Ook worden ze  wel gefrituurd geserveerd. In Nederland worden vooral sardines in blik verkocht. Maar verse sardines zijn ook wel verkrijgbaar op (vis)markten en bij de goed gesorteerde vishandelaar. 

De sardine is familie van de haring en behoort dus ook tot vette vissoorten. Deze vette vissoorten bevatten veel omega-3 vetzuren. Van de omega-3 vetzuren wordt gezegd dat zij belangrijk zijn in het voorkomen van hart-en vaatziekten. Ook verlagen zij het cholesterolgehalte in het bloed. Het schijnt zelfs dat je er ook nog slimmer van wordt, maar natuurlijk zijn gefrituurde sardines vooral lekker. Voor meer informatie verwijs ik u naar de Wikipedia, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Omega-3#Vette_koudwater-zeevis.

Bereidingstijd

  • 30 min sardines schoonmaken
  • 10 min voorbereiden (zouten van sardines)
  • 30 min bereiden (frituren van sardines) 

Ingrediënten

  • 1 kg verse sardines
  • wat zout
  • 3 - 4 eetlepels bloem
  • 2 flessen (zonnebloem)olie om te frituren
  • 1 citroen

Bereidingswijze 

Maak de sardines schoon door de buikwand open te snijden en de ingewanden eruit te spoelen onder een koud stromende water. De sardines droog deppen met een stukje keukenpapier. Daarna wat zout aan de buitenkant op de sardines strooien en ook wat zout in de buikholte. Laat dit zout ongeveer 10 minuten intrekken.

Verhit in een (frituur)pan de olie. Als er een blauwe walm opstijgt is de olie op temperatuur (ongeveer 180ºC). 

Doe de bloem in een bord en haal de sardines er door heen. Klop de overtollige bloem goed af.

Frituur twee tot drie sardines (afhankelijk van de grote van de frituurpan) enige minuten in de hete olie totdat ze lichtbruin zijn. Keer ze om om de andere kant ook te frituren. Haal ze vervolgens uit de olie en laat ze in een vergiet met keukenpapier even uitlekken. Herhaal dit totdat alle sardines zijn gefrituurd.

Serveer de sardines direct met enkele schijfjes citroen. Lekker met een Tomatenbrood en een Octopussalade of een Komkommer-paprikasalade.

 
< Vorige   Volgende >