Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Banderillas Afdrukken E-mail
dinsdag 13 februari 2007

Image

Banderillas zijn kleine koude hapjes op een cocktailprikker en worden vooral geserveerd in het noorden van Spanje. Een banderilla (dit is alles wat op één cocktailprikker zit) moet tegelijkertijd in je mond worden gestoken. Hierdoor worden de smaken van de hapjes vermengd en dit maakt de banderilla zo lekker spannend.

Ik heb zelf deze banderillas gecreëerd, door een aantal ingrediënten bij elkaar te nemen en gewoon te proeven. Ik was erg tevreden over het resultaat; ook bij mijn gasten vonden de banderillas gretig aftrek.

Banderillas zijn vernoemd naar de kleurrijk versierde pijlen, die een toreador gebruikt tijdens een stierengevecht. 

Bereidingstijd

 • 10 min voorbereiden (eieren koken)
 • 30 - 45 min bereiden (voor de hele schaal) 

Ingrediënten

 • 8 eieren
 • 2 blikjes ansjovis met kappertjes
 • 2 groene paprika's
 • 12 plakken serrano ham (Spaanse rauwe ham)
 • 2 gegrilde rode paprika's (uit pot of blik)
 • 1 chorizo (Spaanse paprikaworst)
 • 1 blik of pot zwarte olijven
 • 1 potje augurken
 • wat mayonaise

Bereidingswijze 

Zet het water op voor de eieren. Prik ondertussen aan de stompe kant van het ei (de onderkant) voorzichtig een gaatje. Door dit gaatje gaan de schaal van het ei niet kapot tijdens het koken.

Als het water kookt voeg dan de eieren toe en laat het geheel 12 minuten koken. Giet de eieren af en dompel ze onder koud water. Hierdoor schrikken de eieren en zijn ze makkelijk te pellen.

Laat de eieren in het koude water afkoelen.

Maak ondertussen de groene paprika schoon en snij deze in flinke stukken (vierkanten). Snij de gegrilde rode paprika in repen. Snij 4 augurken doormidden en haal enkele olijven uit het blik/pot en laat ze uitlekken. Haal ook de ansjovis uit het blikje en laat ze op een stukje keukenrol uitlekken.

Als de eieren afgekoeld zijn kun je ze pellen.  Snij vervolgens 4 eieren doormidden. Haal van het ½ ei een klein stukje van de onderkant af, dan blijft de banderilla straks beter "staan". Doe op elk half ei een likje mayonaise. Pak vervolgens een rolletje ansjovis en rijg dit op een cocktailprikker (ongeveer halverwege de cocktailprikker plaatsen). Prik de cocktailprikker met een kant in het halve ei en rijg aan de andere kant er een zwarte olijf op. De eerste banderillas zijn klaar.

Snij de andere vier eieren in zessen. Wikkel een stukje ei in een halve plak rauwe ham. Prik er een cocktailprikker doorheen. Doe er een reepje gegrilde rode paprika bovenop en een halve augurk onderop. Doe de kant van de augurk, waar je hem hebt doorgesneden onderop. Hierdoor blijft de bandarilla beter staan. Ook deze banderillas zijn klaar.

Neem een cocktailprikker en prik hier aan een vierkantje groene paprika, een rolletje ansjovis, weer een vierkantje groene paprika en tenslotte een zwarte olijf. Weer een aantal banderillas gemaakt.

Snij 8 plakjes chorizo. Prik elk plakje op een cocktailprikker. Prik hier vervolgens een half reepje gegrilde paprika op en een groene olijf met pimenton. Deze banderillas zijn ook klaar.

 Neem een cocktailprikker en prik hier aan een vierkantje groene paprika, een half plakje opgevouwen rauwe ham, weer een vierkantje groene paprika en tenslotte een zwarte olijf. De laatste banderillas zijn gemaakt.

Pak één of twee mooie schalen en schik de banderillas er op. Ik heb zelf de banderillas op twee schalen geserveerd (zie foto's). Image

Tip

De banderillas kunnen direct worden geserveerd, maar je kunt de schaal natuurlijk ook enige tijd van te voren klaar maken (zet de banderillas dan wel op een koude plaats weg).

 
< Vorige