Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Bolognesesaus met Tortellini's Afdrukken E-mail
maandag 12 februari 2007

Image

Bolognesesaus is een Italiaanse saus voor bij pasta's. In de Italiaanse keuken wordt vaak tagliatelle bij deze saus geserveerd. Op de foto staat deze saus afgebeeld met tortellini's.

Het is een saus waarin gehakt, uien, tomaten worden verwerkt. Ook wordt er pancetta (Italiaanse baconspek), wortelen en bleekselderij aan toegevoegd.  Pancetta is vergelijkbaar met onze ontbijtspek (vleeswaar).

Voor mijn bolognesesaus maak ik gebruik van gehakt, tomaten, kruiden en wat gegrilde paprika's.  Eigenlijk is deze saus een mijn eigen "Spaanse variant" op de Italiaanse.  

Bereidingstijd

  • 10 min voorbereiden
  • 40 min bereiden

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram rijpe tomaten
  • 500 gram gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
  • 10 takjes oregano
  • 8 blaadjes basilicum
  • 2 takjes tijm
  • klein takje rozemarijn
  • wat peterselie
  • enkele sprietjes bieslook
  • zout en vers gemalen peper
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • 2 gegrilde paprika's

Bereidingswijze

Maak de uien schoon en snij de uien in kleine stukjes. Maak vervolgens de teentjes knoflook schoon en snij ze fijn.

Verhit de olijfolie in een pan. Voeg de fijn gesneden uien toe. Fruit de uien totdat zij lichtbruin zijn. Doe de fijn gesneden knoflook erbij en fruit deze eveneens. Vervolgens voeg je het gehakt toe en bakt deze rul.

Was de tomaten en snij deze in blokjes. Voeg deze blokjes toe aan het gehakt-mengsel. Roer het geheel goed door. Doe de gezeefde tomaten erbij en breng het geheel aan de kook. Als de saus kookt, zet het vuur laag en laat de saus koken (ongeveer 10 minuten). Er mag geen deksel op de pan liggen, want het vocht moet eruit gekookt worden.

Snij ondertussen de verse kruiden zeer fijn. Voeg de kruiden, zout, peper en paprikapoeder toe. Laat het geheel ongeveer 30 minuten koken, totdat de saus is ingedikt (het moet dan een stevige dikke saus zijn). Op het laatste moment voeg je de in stukken gesneden gegrilde paprika's toe en laat deze even warm worden (ongeveer 5 minuten).

Als de saus staat te koken kun je het water opzetten om de verse tortellini's te koken. De tortellini's moeten in 3 tot 5 minuten beetgaar worden gekookt. Voordat de gegrilde paprika's worden toegevoegd aan de saus voeg je de tortellini's toe aan het kokende water, zodat de saus en de tortellini's gelijktijdig klaar zijn.

Serveer de bolognesesaus en tortellini's apart.

Tip

Serveer bij dit gerecht de Komkommer-paprikasalade, wat geraspte kaas, olijven, augurken en knapperig stokbrood.

 
< Vorige   Volgende >