Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Appeltaart Afdrukken E-mail
maandag 12 februari 2007

Image

Appeltaart is altijd lekker en wordt meestal gegeten bij een verjaardag of feestje. Maar koffie met appelgebak wordt in ieder café of restaurant geserveerd. Er is zelf een jaarlijkse appeltaart-test.

Appeltaart is ook heerlijk als nagerecht. Serveer het eens met Irish Coffee of appeltaart met een bolletje kaneelijs en wat slagroom. Heerlijk toch!

Hier heb ik de appeltaart gebakken en van een laag slagroom voorzien. De taart smaakte geweldig. 

Bereidingstijd

  • 10 min voorbereiden (appelen schillen)
  • 10 min deeg maken (met keukenmachine)
  • 60 min bereiden (bakken in de oven)

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 170 gram bloem
  • 115 gram boter
  • ½ theelepel zout
  • ½ eetlepel poedersuiker
  • 60 ml ijskoud water

Voor de vulling

  • 10 zachtzure appelen (middelgrote)
  • wat citroensap
  • 100 gram rozijnen
  • 90 gram boter
  • 130 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels bloem

Voor de topping

  • 400 ml slagroom
  • 6 theelepels suiker
  • 1 scheutje citroensap
Verder nog nodig
  • Springvorm van 26 cm. doorsnede

Bereidingswijze

Zet 60 ml water in uw vriezer.

Schil de appelen en snij deze in vieren. Haal het klokhuis eruit en snij de stukjes appel in partjes (van ongeveer 1½ - 2 cm dik). Voeg wat citroensap toe om het verkleuren van de appelen tegen te gaan. Daarna voeg je de rozijnen toe en meng het geheel goed. Laat het mengsel rusten.

Ga nu verder met het maken van het deeg voor de bodem.

Doe de bloem in een kom van de keukenmachine en voeg het zout en de poedersuiker toe. Meng het geheel goed. Snij de boter in kleine stukjes en voeg nu steeds enkele klontjes boter toe aan het bloemmengsel en laat de machine goed draaien, totdat de boter is opgenomen. Laat de machine draaien totdat alle boter is toegevoegd. Er moet nu een soepel deeg zijn.

Voeg aan dit deeg het inmiddels ijskoude water uit de vriezer toe. Kneed het heel goed door. Dit kun je het beste met je handen doen. Het ijskoude water mengt niet goed met de boter, waardoor de keukenmachine het geheel niet gemengd krijgt.

Het deeg moet uiteindelijk weer net zo soepel zijn als voordat het koude water werd toegevoegd. Als dit niet zo is voeg dan nog wat bloem toe.

Maak van het deeg een mooie bal en zet deze bal voor minimaal 2 uur te rusten in de koelkast.

Laat de boter voor de vulling laten smelten in een pan op laag vuur. Let op: de boter mag niet bruin worden. Voeg vervolgens het appelmengsel toe en laat dit mengsel in 5 minuten warm worden. Schep het geheel wel regelmatig voorzichtig om (niet roeren, want dan roer je de appelen tot moes en het moeten wel partjes blijven). 

Meng ondertussen het suiker, de bruine basterdsuiker met de nootmuskaat en het kaneel. Voeg dit mengsel toe aan de appelen en verwarm het nog 2 minuten. Voeg daarna de bloem toe en schep het voorzichtig goed door het appelmengsel. Haal de vulling van het vuur en laat de vulling afkoelen (minimaal 1 uur).

Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrijk de springvorm met olie.

Pak het deeg uit de koelkast en leg dit op een met bloem bestoven werkblad/aanrecht. Rol het deeg uit en maak de deeglap zo groot dat de bodem en rand van de springvorm zijn bedekt.

Doe de vulling in de beklede springvorm. Laat het deeg boven de vulling uitsteken. Bovenop de vulling komt na het bakken van de taart de slagroom. Leg op de vulling een stuk bakpapier, zodat alle appelen bedekt zijn en niet kunnen verbranden.

Doe de appeltaart in de oven en bak deze in 60 minuten gaar. De appeltaart ziet er dan zo uit. Image

 

 

 

 

 

Laat de appeltaart afkoelen en klop ondertussen de slagroom stijf met het suiker en citroensap (zie het Kloppen van slagroom).

Doe de stijfgeslagen slagroom bovenop de vulling van de appeltaart. Let op: haal wel eerst het bakpapier eraf. Maak van de slagroom een mooi vlak geheel.

De taart is klaar. Laat de taart nog wel even in de koelkast staan voordat je de taart snijdt. Hierdoor kan de slagroom nog even wat steviger worden. 

Serveer een taartpuntje op een mooi schaaltje met een lekker kopje koffie (of een bolletje kaneelijs naast het stukje appeltaart). Image


 
< Vorige   Volgende >