Dit is het lekkerste kip gerecht, die ik ooit heb gegeten. Het is een gerecht uit de regio rondom Madrid. Meestal wordt bij de knoflookkip een allioli (knoflooksaus) geserveerd. Dit gerecht heeft geen allioli nodig, omdat de kip na het bakken nog even wordt gesmoord in wat vocht (wijn, azijn en bouillon) met kleurstof en knoflook.
Bereidingstijd- 15 min voorbereiden
- 20 - 30 min bakken
Ingrediënten- ruim 1 kilo kip (drumsticks en kippen-vleugels)
- zout
- 1 bol knoflook
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels wijnazijn
- 3 eetlepels droge witte wijn
- 2 eetlepels kippenbouillon (zie tip hieronder)
- snufje safraanpoeder (imitatie)
Bereidingswijze Strooi ruim zout over de drumsticks en de vleugels en laat dit 10 minuten intrekken. Verwijder ondertussen van de bol knoflook de buitenste vel en maak de teentjes los. Plet de teentjes knoflook, zonder ze te pellen. Het velletje moet er om blijven zitten, om te voorkomen dat de knoflook verbrandt. Verhit de olijfolie in een grote pan. Doe de stukjes kip en de teentjes geplette knoflook in de pan en bak de stukjes kip gedurende 20 - 25 minuten (totdat ze gaar zijn). Draai de stukjes kip regelmatig om, zodat ze egaal bruin worden. Maak ondertussen de overige teentjes knoflook schoon en snij deze fijn. Als de stukjes kip gaar zijn, laat je de stukjes kip in een vergiet uitlekken en je gooit de olie en de geplette teentjes knoflook weg. Vervolgens doe je in de pan (waar je de kip in hebt gebakken) de wijnazijn, de witte wijn en eetlepels kippenbouillon. Dan voeg je de fijn gesneden knoflook een snufje zout en het saffraanpoeder toe. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de stukjes kip toe. Schud de pan totdat alle vocht verdampt is. Serveer de kip met wat brood en een Octopussalade of een Doperwtensalade. TipsDe gele kleurstof (imitatie saffraan) is verkrijgbaar bij een Turkse winkel.
Ik maak van 250 ml heet water en 1 tablet kippenbouillon een bouillon om te gebruiken bij dit recept. Hier haal ik de benodigde hoeveelheid eetlepels kippenbouillon af. De rest van de bouillon doe ik in een bakje, waarmee je ijsklontjes kunt maken. Elk ijsklontje komt overeen met 1 eetlepel. |