Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Pittige Pilau Afdrukken E-mail
maandag 22 januari 2007

Image

Het woord Pilau is afkomstig van het Perzische woord Pilaf en staat voor een bepaalde kooktechniek. Hierbij wordt de rijst eerst licht gebakken en vervolgens in de bouillon gekookt. Deze kooktechniek komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten/Centraal Azië. Afhankelijk van de regio wordt er aan de rijst nog vlees en groenten toe gevoegd.

Deze Pilau heeft een spaans tintje, omdat ik chorizo en paella-rijst heb gebruikt. Chorizo is een pittige spaanse paprikaworst.

Bereidingstijd

  • 10 min voorbereiden
  • 40 min bereiden

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram chorizo
  • 2 braadworstjes
  • 400 gram rijst (paella-rijst)
  • 1 laurierblad
  • 150 gram doperwten
  • 100 gram tuinbonen
  • water om doperwten en tuinbonen te koken
  • 2 gegrilde paprika's
  • 1 lente-uitje

Bereidingswijze

Maak de uien en de teentjes knoflook schoon.Snij de uien en de knoflook fijn en snij de chorizo in dunne plakjes.

Kook het water en voeg als het kookt de tabletten bouillon toe.

Verhit de olijfolie in een (paella)pan. Doe de braadworstjes in de pan en braad ze aan. Als ze bruin zijn voeg je de fijn gesneden uien toe en bak ze al roerend totdat zij lichtbruin zijn. Voeg de knoflook toe en fruit deze 2 minuten mee. 

Voeg daarna de plakjes chorizo toe en fruit deze eveneens 2 minuten. Haal ze dan uit de pan en leg ze op een bord, zodat ze aan het eind weer aan het gerecht kunnen worden toegevoegd. Als je de chorizo gedurende de hele bereiding in de pan laat zitten, wordt de chorizo wat sponsachtig en is dan niet meer zo lekker.

Dan voeg je de rijst toe aan het braadworstjes en uienmengsel. Roer de rijst goed door, zodat elk rijstkorreltje wordt omhuld met de olie, en laat de rijst licht bakken.

Voeg het laurierblad toe. Vervolgens giet je ongeveer ¾ liter bouillon bij de rijst. Breng het geheel aan de kook. Zet daarna het vuur dan laag en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is, om de rijst te koken. Voeg anders steeds een beetje bouillon toe.

Ondertussen kook je in een pan water de doperwten en tuinbonen beetgaar (zie ook Koken van groenten).

Haal, als de rijst gaar is, de pan van het vuur en verwijder het laurierblad. Voeg dan de doperwten, tuinbonen, de in stukjes gesneden Gegrilde paprika en de plakjes chorizo toe. Roer het geheel door en voeg zout naar smaak toe. Laat de pilau nog 10 minuten staan alvorens op te dienen.

Snij ondertussen het lente-uitje fijn en bestrooi de pilau voor het serveren met deze uitjes.

 
< Vorige   Volgende >