Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Fréjoles con jamón - Snijbonenschotel met rauwe ham Afdrukken E-mail
woensdag 24 januari 2007

Image

Fréjoles con jamón is een heerlijk éénpansgerecht. De snijbonen en de aardappelen worden in één pan gekookt. Daarna worden het gerecht op smaak gemaakt met wat gefruite uitjes, rauwe ham, olijfolie en zout.

Een echte aanrader voor degene, die wel lekker wil eten en snel klaar wil zijn met het bereiden.

Bij dit gerecht heb ik blinde vinken geserveerd, maar een ander stukje vlees is ook mogelijk. 

Bereidingstijd

  • 15 min voorbereiden
  • 20 min kooktijd en bereiden

Ingrediënten

  • 500 gram snijbonen
  • 500 gram voorgekookte krieltjes (kant en klaar)
  • 1 grote ui
  • 100 gram rauwe ham
  • olijfolie
  • zout

Bereidingswijze 

Doe een ruime hoeveelheid water in een pan en zet deze pan op het vuur. Breng het water aan de kook.

Maak ondertussen de snijbonen schoon en snij ze in stukjes (ongeveer 1½  tot 2 cm). Was ze vervolgens af en laat ze uitlekken in een vergiet. Maak de ui schoon en snij deze fijn. Snij ook de rauwe ham in kleine stukjes.

Als het water kookt voeg dan de snijbonen toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat de snijbonen beetgaar worden (zie ook het Koken van groenten). Voeg de krieltjes bij de snijbonen en breng het opnieuw aan de kook. 

Verhit ondertussen in een koekenpan 3 eetlepels olijfolie. Fruit de fijn gesneden ui lichtbruin. Voeg vervolgens de rauwe ham toe. Laat het geheel enige minuten fruiten op een laag vuur.

Als de aardappelen gaar zijn (na ongeveer 4 minuten) giet je het kookvocht gedeeltelijk af.  Een dikke bodem water moet in de pan blijven zitten (vormt de "jus").

Nu voeg je de ui en rauwe ham toe aan de aardappelen en snijbonen. Even goed roeren. Maak daarna het gerecht op smaak met wat zout en een flinke scheut olijfolie.

Het gerecht moet wat "jus" bevatten. Deze jus bestaat uit het kookvocht, de olijfolie gebruikt bij de uien en de extra toegevoegde olijfolie.

Serveer direct. 

 
< Vorige   Volgende >