Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Poffertjes met ijs en slagroom Afdrukken E-mail
dinsdag 16 januari 2007

Image

Poffertjes zijn een soort kleine ronde pannenkoekjes; een typisch Nederlands lekkernij, alhoewel zij oorspronkelijk uit Frankrijk komen. Ze worden meestal bereid door van meel, melk en gist een beslag te maken. Dit beslag moet dan 45 minuten tot 60 minuten rijzen.

Ik heb poffertjes gemaakt met kant en klare poffertjesmix. In deze kant en klare mix zit bakpoeder, waardoor rijzen niet nodig is. Het nadeel van deze mix is dat de poffertjes minder luchtig worden. Door stijf geklopte eiwitten door het beslag te scheppen wordt het beslag wel luchtig. 

Bereidingstijd

 • 15 min voorbereiden
 • 1 uur bakken 

Ingrediënten

Voor de poffertjes 

 • Poffertjesmix
 • 5 kleine eieren
 • 800 ml melk
 • 1 eetlepel (zonnebloem)olie

Verder

 • ijs
 • slagroom

Bereidingswijze 

Doe de melk in een grote kom (of keukenmachine) en mix de poffertjesmix door de melk. Voeg daarna 1 heel ei toe. Splits de overige 4 eieren. Voeg de eierdooiers toe aan het beslag. Doe de eiwitten in een (aparte) schone kom.

Voeg aan het beslag ook nog wat olie toe en roer het beslag tot een egaal mengsel. Laat het beslag staan.

Klop de eiwitten in de andere kom stijf. De eiwitten zijn stijf geslagen, als je de kom kan omkeren zonder dat het eiwit eruit loopt.

Spatel of schep nu heel rustig het beslag door de stijf geslagen eiwitten en wel zo dat het eiwit volledig wordt opgenomen. Doe het zeer rustig; de lucht in de stijf geklopte eiwitten moet in het beslag blijven. Als je dit rustig doet, zal het beslag ongeveer in volume verdubbelen. Hierdoor worden de poffertjes dikker en luchtiger.

Verwarm nu de poffertjesplaat op een middel hoog vuur. Zet het vuur niet te hoog, want dan worden de poffertjes eerder zwart dan gaar. Je moet echt even de tijd nemen om de poffertjes te bakken.

Smeer een beetje olie in alle kuiltjes (de ronde uithollingen) van de plaat. Doe wat beslag in een poffertjesspuit en spuit de uithollingen ongeveer half vol (de poffertjes rijzen nog een beetje en anders gaat het beslag er overheen).

Als de poffertjes aan de bovenkant bijna droog zijn, moeten ze worden omgedraaid. Dit is nog een kunst op zich. Zelf gebruik ik twee vorken. Met een vork verschuif ik het poffertje naar de rand van het kuiltje en met de andere vork wip ik het poffertje om. Hier geldt: oefening baart kunst.

Als de poffertjes aan beide zijden bruin zijn, doe je ze op een bord en kunnen de volgende poffertjes gebakken worden.

Uiteindelijk had ik een aardige schaal vol. Genoeg om in ieder geval 3 keer te gebruiken als dessert. Image

Leg wat poffertjes op een bordje en serveer hierbij een bolletje ijs met wat slagroom (zie het Kloppen van slagroom).

Tip

Enkele variaties op poffertjes met ijs en slagroom zijn:

 • poffertjes met poedersuiker en roomboter,
 • poffertjes met slagroom en likeur (eventueel geflambeerd),
 • poffertjes met verse vruchten (bijvoorbeeld banaan) en slagroom.

 

 
< Vorige