Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Kruidenknoflookbrood Afdrukken E-mail
maandag 29 januari 2007

Image

Dit brood smaakt prima bij de Goulashsoep, maar kan ook bij pasta-gerechten worden geserveerd.

Bereidingstijd

  • 10 min voorbereiden
  • 10 -15 min kneden
  • 1 uur rijzen
  • 30 minuten bakken

Ingrediënten

Voor het brood

  • 260 ml handwarm water
  • 8 gram zout
  • 500 gram bloem
  • 30 ml olijfolie
  • 6 gram suiker
  • 7 gram gedroogde gist 

Voor de kruidenmix 

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • ¼ theelepel gedroogde rozemarijn

Bereidingswijze 

Maak eerst de kruidenmix klaar. Verhit hiervoor de olijfolie in een pan. Maak het teentje knoflook schoon en snij deze fijn. 

Haal de pan met olijfolie van het vuur en voeg het fijn gesneden teentje knoflook toe en laat het, van het vuur af, even fruiten. Voeg daarna de gedroogde kruiden toe en roer het geheel goed door. Laat het staan om af te koelen.

Weeg dan de ingrediënten voor het brood af en doe alles (in volgorde van de hierboven beschreven ingrediënten) in een grote kom. Zorg ervoor dat het gist niet in contact komt met het zout, omdat het zout de gistcellen kapot maakt. Hierdoor zal het brood niet rijzen.

Kneed het geheel goed door totdat een soepel deeg ontstaat. Voeg vervolgens het kruidenmengsel toe en kneed het deeg nogmaals goed door.

Dek de kom af met een stuk keukenfolie of met een vochtige theedoek. Zet de kom op een warme plaats en laat het deeg rijzen (± 1½ uur tot 2 uur afhankelijk van de warme plaats). Het deeg is klaar als het ongeveer twee keer in volume is toegenomen.

Verwarm de oven voor op 200°C ongeveer 10 minuten voor het einde van het rijzen.

Maak van het deeg een brood en leg het op een met bloem bepoederd bakblik. Plaats het brood in de oven en bak het af in ongeveer 30 minuten (afhankelijk van het soort oven). Om te kijken of het brood gaar is, klop je op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt is het brood gaar.

Tip 

Natuurlijk kan je dit brood ook bereiden in de broodmachine. Stel de machine in op "alleen deeg" en voeg alle ingrediënten en het kruidenmengsel toe. Als de machine bijna klaar is verwarm je de oven voor en bak je daarna het brood in de oven. Overigens is het deeg uit de broodmachine wat luchtiger dan het hierboven beschreven brood.

De gedroogde gist kun je zo kopen in de supermarkt. Het is een pakketje van 3 zakjes gist. In elk zakje zit 7 gram gedroogde gist. Deze 7 gram komt overeen met 25 gram verse gist. 

 
< Vorige   Volgende >