Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Goulashsoep Afdrukken E-mail
maandag 29 januari 2007

Image

Goulashsoep is van origine een Hongaarse soep en wordt bereid met rundvlees, tomaten en diverse groenten. Het is een stevige soep en wordt in Nederland veelal gegeten als een maaltijdsoep. Voor mijn recept gebruik ik ook rundvlees en tomaten, maar ik heb ook nog wat varkensvlees en aardappelen toegevoegd.

Ik heb de goulashsoep gemaakt in een pan van aardewerk (zie de foto hierboven; de Olha Aranesa). Deze pan heb ik gekocht in Vielha een plaatsje gelegen in de streek Vall d' Aran (Spanje). Het is een geweldige pan om soep in te maken.

Bereidingstijd

  • 15 min voorbereiden
  • 30 min bereiden
  • 1½  uur koken

Ingrediënten

  • 2 karbonaden (±  200 gram)
  • 200 gram runderpoulet
  • 1 schenkel met been (±  200 gram)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 geelgroene spitse paprika's
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1½ liter water
  • 3 tabletten runderbouillon
  • 8 tros tomaten
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 2 winterwortelen
  • 200 gram sperziebonen
  • zout en peper

Bereidingswijze 

Zet de soeppan op laag vuur met een beetje olijfolie (1 eetlepel). Maak daarna de uien en de teentjes knoflook schoon. Snij de uien en knoflook fijn.  Ontdoe de paprika's van de zaadlijsten, was ze af en snij ze vervolgens in reepjes.

Verhit in een koekenpan de rest van de olijfolie (2 eetlepels). Braadt in de koekenpan de poulet en schenkel aan (zie ook Aanbraden van vlees). Haal het vlees uit de koekenpan en doe ze in de soeppan. Braadt in dezelfde olie de karbonaden aan en doe ze na het aanbraden eveneens in de soeppan.

Fruit in de koekenpan met de achtergebleven olie de uien (ongeveer 5 minuten). Fruit de knoflook daarna mee. Doe de reepjes paprika erbij en laat deze even kort mee fruiten.  Voeg de specerijen toe en roer alles goed door. Doe het mengsel nu bij het vlees in de soeppan. 

Kook de 1½ liter water in een aparte pan en voeg de tabletten bouillon toe. Los de tabletten op en doe de bouillon in de soeppan. Snij de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe aan de soep. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 45 minuten koken.

Ondertussen kun je de aardappelen schillen, ze afwassen en in kleine blokjes snijden. Ook de wortelen moeten worden geschild en in blokjes worden gesneden. Doe de blokjes aardappelen in de soeppan en laat de soep 15 minuten koken voordat je de stukjes wortelen en sperziebonen toevoegt. Laat de soep nu nog ongeveer een ½ uur koken (totdat de stukjes wortel en sperziebonen gaar zijn).

Maak de soep op smaak af met wat zout en peper.

Serveer de soep met provencaals_kruidenbrood en roomboter. Image

 

 
< Vorige   Volgende >