Een rollade wordt door de slager meestal niet al te sterk gekruid en kan wat mij betreft vaak na bereiding nog wel wat extra kruiden gebruiken. Daarom heb ik gekozen om aan de jus van de rollade wat specerijen en gezeefde tomaten toe te voegen. Het resultaat is een smakelijkere rollade met een lekkere saus, die goed te combineren is met de Rode kool en de Gebakken appeltjes.
Bereidingstijd- 45-50 min bereiden (afhankelijk van het gewicht van de rollade)
Ingrediënten- 750-800 gram varkensfiletrollade
- olijfolie
- 25 gram roomboter
- 4 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel milde paprikapoeder
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ¼ theelepel gemalen koriander
- 2 kopjes water
- 1 tablet kippenbouillon
- 2 eetlepels gezeefde tomaten
Bereidingswijze Verhit de olijfolie samen met de boter in de pan. Als de boter begint te bruinen en niet meer spettert, doe je de varkensfiletrollade in de pan. Braadt de rollade aan, zodat alle zijden van de rollade een mooie bruine kleur hebben. Maak de uien en de knoflook schoon en snij deze fijn. Doe de uien in de pan bij de rollade en fruit de uien totdat ze bruin zijn. Voeg de knoflook toe en fruit deze eveneens. Voeg de mosterd, suiker, paprikapoeder, kruidnagel en koriander toe. Roer het geheel goed door. Vervolgens voeg je het water toe en brengt het geheel aan de kook. Daarna voeg je het tablet kippenbouillon toe en de gezeefde tomaten. Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen. Zorg er wel voor dat de rollade regelmatig wordt gekeerd, zodat hij aan alle kanten gaar wordt en de smaak van de saus er goed in kan trekken. Haal aan het eind van de bereidingstijd de rollade uit de pan. Als de saus erg dun is, kun je deze binden met wat maïzena, die is aangemaakt met wat koud water. Als je de rollade warm wilt serveren, snij dan de rollade in plakken en schenk wat saus over de plakken. Serveer het direct. Anders laat je de rollade afkoelen en serveer je de rollade koud. De saus kun je voor het opdienen nog even opwarmen.
Achtergrond
Varkensfiletrollade is van een stuk mager varkensvlees, afkomstig van de rug van het varken. Het vlees wordt gekruid en vervolgens opgerold tot een rollade. Een varkensfiletrollade kan je braden, grillen of bereiden in de oven. Na de bereiding kan de rollade warm of koud worden geserveerd. |