Rode kool is een van de oudste koolsoorten. In Langedijk, mijn geboorteplaats, wordt veel rode kool geteeld. Hier vind je dan ook de verschillende rode koolsoorten zoals de Langendijker Allervroegste, de Langerdijker Herfst en de Langendijker Bewaar. Gek genoeg komt dit rode kool-recept niet van mijn moeder (een echte Langedijkse), maar van mijn schoonmoeder. En zij heeft dit weer van haar moeder.
Bereidingstijd- 10 min voorbereiding
- 2 uur kooktijd
Ingrediënten- 750-800 gram rode kool
- water
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel azijn
- 1 snufje nootmuskaat
- peper
- zout
- 25-30 gram roomboter
BereidingswijzeHaal de buitenste bladeren van de rode kool af. Snij de kool in vier stukken en verwijder de witte stronk. Snij de stukken rode kool in plakken en snij deze plakken fijn (je krijgt dan blokjes rode kool). Doe de gesneden rode kool in een pan en voeg zoveel water toe, dat de bodem van de pan hiermee wordt bedekt. Breng de kool aan de kook en laat het op laag vuur ongeveer 1½ uur koken. Giet het water af en voeg de boter toe. Laat de rode kool nu op laag vuur verder stoven (nog een ½ uur). TipDeze rode kool is lekker met gekookte aardappelen, de Varkensfiletrollade met saus en de Gebakken appeltjes. Je kunt van deze rode kool natuurlijk ook een heerlijke stamppot maken. |