Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Rendang Afdrukken E-mail
maandag 05 februari 2007

Image

Rendang komt oorspronkelijk uit West Sumatra (Indonesië). Het is een specifiek gerecht van de Minangkabau's en wordt klaargemaakt om gasten te eren. Er zijn diverse bereidingswijzen voor Rendang, maar de basisingrediënten zijn: rundvlees, kokosmelk, gember, pepertjes en citroengras.

Ik zelf serveer dit gerecht dan ook graag voor mijn eigen gasten. In dit geval heb ik de rendang opgediend met rijst met studentenhaver, Seroendeng en Sambal Goreng Boontjes. Daarnaast staat er nog cassave kroepoek en katjang pedis bij ons op tafel.

Bereidingstijd

  • 20 min voorbereiden
  • 30 min bereiden
  • 2½ uur sudderen Image

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 kg magere riblappen (rundvlees)
  • 3 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 rode Madam Jeanet-peper
  • 1 eetlepel vers geraspte gember
  • 2 theelepel gehakte citroengras
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad (djinten)
  • 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
  • ¼ theelepel gemalen kardemomzaad
  • ¼theelepel gemalen kruidnagelen
  • 1 kaneelstokje
  • 400 ml kokosmelk
  • 25 gram santen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels tamarinde
  • 10 gram geraspte kokos
  • zout en peper

Bereidingswijze

Snij de riblappen in blokjes. Maak de uien en de teentjes knoflook schoon en snij deze zeer fijn. Schil de gember en rasp deze fijn. Haal de zaadjes uit het pepertje en snij het pepertje in kleine stukjes.

Verhit de olijfolie in de pan en braadt, als de olie heet is, het vlees hierin aan (zie ook Aanbraden van vlees). Voeg de fijn gesneden uien en fruit ze gedurende 5 minuten. Voeg de fijn gesneden knoflook en pepertje erbij en fruit dit.

Voeg toe de gember, het citroengras, de koriander, het komijnzaad, de kurkuma, het kardemomzaad, de kruidnagelen en het kaneelstokje. Roer deze specerijen goed door het vleesmengsel.

Voeg de kokosmelk toe en spoel het blik na met wat water. Voeg dit water toe aan het gerecht (ongeveer 1/4 blik water). Voeg vervolgens het blok santen toe en maak het gerecht op smaak met wat zout en peper.

Laat het geheel sudderen op een laag vuur. Voeg indien nodig nog wat water toe.

Als (na ongeveer 2 uur) de olie bovenop het vleesgerecht gaat drijven, voeg je het citroensap, de bruine suiker en de tamarinde toe.

Laat verder sudderen tot het einde van de kooktijd (na 2½ uur). Om te voorkomen dat het gerecht aanbrandt, kun je nog wat water toevoegen.

Roer de geraspte kokos door het gerecht voordat het gerecht wordt opgediend. 

Tip

In dit gerecht heb ik gebruik gemaakt van gehakt citroengras (uit een potje). Als je vers citroengras wilt gebruiken dan heb je twee stengels citroengras nodig voor dit gerecht.

 

 
< Vorige   Volgende >