woensdag 03 januari 2007 |
Pastinaken zijn witte licht naar anijs ruikende wortelen uit de Middeleeuwen. Het was een belangrijke voedselbron voor de komst van de aardappelen. Tijdens het Leidens Beleg in 1574 werden zij bijvoorbeeld gebruikt in de hutspot. Tegenwoordig duiken zij weer op in diverse supermarkten. Aangezien ik deze wortelen nog nooit gegeten had, wilde ik ze eens uitproberen. Ik heb ze gecombineerd met gewone winterwortelen, wat sjalotten en spek.
Bereidingstijd- 15 min voorbereiden
- 20 min kooktijd
Ingrediënten- olijfolie
- 5 kleine sjalotten
- 125 gram gerookt spek (in stukjes gesneden)
- 250 gram pastinaken
- 200 gram wortelen
- zout
BereidingswijzeMaak de sjalotten schoon en snij deze in kleine stukjes. Schil de pastinaken en de wortelen en snij ze in blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden sjalotten hierin, totdat zij lichtbruin zijn. Voeg dan de stukjes gerookt spek toe en bak ze totdat ze lekker knapperig zijn. Vervolgens voeg je de stukjes pastinaak toe en fruit deze licht. Voeg dan de wortelen toe en fruit deze ook nog even mee. Giet dan een een bodempje water in de pan (ongeveer 1/2 cm water) en laat het geheel in 10-15 minuten gaar stoven. |