Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Lamsvleesstoofschotel met pruimen Afdrukken E-mail
dinsdag 02 januari 2007

Image

Veel mensen zien op tegen het bereiden van stoofschotels, omdat deze schotels een lange tijd op moeten staan. Ik vind het maken van stoofschotels juist plezierig, omdat ze meestal niet veel voorbereiding vergen. Daarnaast kun je ze meestal van te voren grotendeels klaarmaken, zodat je ze voor het opdienen alleen nog even hoeft af te maken.

Deze stoofschotel is een zoete pittige lamsstoofschotel met pruimen en zwarte olijven. Lamsvlees kan goed worden gecombineerd met zoete ingrediënten, in dit geval honing en gedroogde pruimen.

Bereidingstijd

  • 15 min voorbereiden
  • 3 uur laten stoven

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 gram lamsvlees
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • een stukje verse gember
  • 1 kaneelstokje
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • 1 flesje pils/bier
  • 30 gedroogde pruimen (zonder pit)
  • 1 eetlepel honing
  • 100 gram zwarte olijven (zonder pit)
  • peper en zout

Bereidingswijze

Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin het lamsvlees op hoog vuur bruin (zie ook Aanbraden van vlees). Maak vervolgens de de uien en de teentjes knoflook schoon en snij de teentjes en de uien fijn.

Als het vlees aan alle kanten bruin gebakken is, voeg je de fijngesneden uien toe. Als de uien lichtbruin van kleur zijn, voeg je de fijngesneden knoflook toe. Daarna fruit je de knoflook. Vervolgens voeg je de schoongemaakte en geraspte gember, het kaneelstokje, de paprikapoeder, het bier en wat zout en peper toe. Het geheel breng je aan de kook.

Zodra het gerecht kookt, zet je het vuur laag en laat je het 2 uur sudderen. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit en voeg zo nodig wat water toe. 

Voeg na 2 uur stoven de pruimen en de honing toe en laat het geheel nog 1 uur stoven. Let tijdens het stoven wel steeds op de hoeveelheid vocht en voeg zo nodig steeds kleine beetjes water toe. Aan het eind van de kooktijd moet het vocht bijna helemaal verdampt zijn; er moet een saus overblijven.Image

Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd de olijven toe. 

Tip

Voor dit gerecht heb ik als bier een Palm genomen. Palm is iets donkerder en zoeter dan gewoon bier. 

Ik heb dit gerecht geserveerd met Pastinaken met wortelen en Spaanse aardappelpuree.

 
< Vorige   Volgende >