Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Albondigas con almendras - Gehaktballetjes in amandelsaus Afdrukken E-mail
maandag 16 juli 2007

Image

Tapas zijn heerlijke Spaanse gerechtjes, die worden geserveerd in het café om de hoek of het restaurantje langs de weg als hapje voor de lunch of voor het diner. Deze heerlijkheden zijn sinds mensenheugenis een traditie in Spanje.

Terwijl wij het moeten doen met onze chips, pinda's en kleffe blokjes kaas tijdens feestjes of recepties, genieten de Spanjaarden volop van hun tapas.

Maar wat zijn tapas precies? Het is moelijk te zeggen wat tapas zijn; het is eerder de leefwijze en de manier van eten in Spanje. Een Spanjaard gaat niet naar een bar om tapas te eten; hij gaat naar een bar om er wat te gaan drinken en wat praten met zijn vrienden en andere bezoekers. En om de lange tijd tussen lunch en diner te overbruggen worden er in de bar tapas geserveerd.

Tapas kunnen variëren van heel eenvoudige hapjes, zoals een schaaltje met plakjes chorizo (spaanse peperworst) of jamón serrano (een soort rauwe ham), tot decadente hapjes, zoals vers bereide slakken of een gegrilde kwartel. Ook albondigas worden veelal als tapa geserveerd. 

Bereidingstijd

  • 20 minuten voorbereiden
  • 40 minuten bereiden 

Ingrediënten

  • 110 gram amandelen
  • 40 gram paneermeel
  • 1 dl melk
  • 500 gram gehakt (half om half)
  • 2 eetlepels bloem (± 20 gram)
  • 1 grote ui (±  100 gram)
  • ½ liter water
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • snufje gele kleurstof (of enkele draadjes saffraan)
  • 2 eetlepels olijfolie (± 20 ml)
  • zout en peper naar smaak
  • takje peterselie ter garnering

Bereidingswijze 

Rooster de amandelen in een (droge) koekenpan totdat zij lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen.

Vermeng in een kom de paneermeel met de melk. Roer dit goed door. Voeg het gehakt toe en wat zout en peper. Kneed het geheel door elkaar. Vorm kleine gehaktballetjes (ter grootte van een walnoot).

Doe de twee eetlepels bloem op een bord en rol de gehaktballetjes hier door heen. Klop het overtollige bloem van de balletjes af. Laat de balletjes rusten.

Maak de ui schoon en snij deze fijn. Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit de fijn gesneden ui in de pan lichtbruin. Maak de geroosterde amandelen fijn en voeg deze toe aan het uienmengsel. Roer goed door om aanbakken te voorkomen

Kook in een waterkoker het water en meng dit hete water met de bouillonblokjes. Doe deze bouillon samen met de gele kleurstof bij het mengsel van ui en amandelen. Breng het geheel aan de kook en laat het geheel op een laag vuur inkoken tot sausdikte (ongeveer 30 minuten).

Verhit ondertussen in een koekenpan de andere eetlepel met olijfolie. Bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de gehaktballetjes  de laatste 5 minuten toe aan de saus en laat het geheel goed warm worden.

Serveer de gehaktballetjes in de saus met een takje peterselie.

Tip

De gele kleurstof is verkrijgbaar bij Turkse winkels. 

 
Volgende >