Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Koken
Koken van eieren Afdrukken E-mail
maandag 07 mei 2007

Bereidingstijd

  • 5 minuten voorbereiden
  • 10-15 minuten bereiden

Ingrediënten

  • naald of speld
  • water
  • eieren 

Bereidingswijze 

Maak met een naald of een speld een klein gaatje in de onderkant van het ei (het brede gedeelte). Hierdoor zal de schaal van de eieren niet breken tijdens het koken.

Zet een pan water op en breng dit aan de kook.

Doe de benodigde hoeveelheid eieren in de pan en breng het water nogmaals aan de kook. Als het water weer kookt gaat de kooktijd in.

Neem voor hard gekookte eieren een kooktijd van 12 minuten en voor zacht gekookte eieren een kooktijd van 5 tot 7 minuten.

Tip 

Laat de eieren na de kooktijd schrikken door ze af te gieten en er koud water op te gieten. Hierdoor zijn de eieren makkerlijker te pellen. 

 

 
Koken van groenten Afdrukken E-mail
maandag 08 januari 2007

Om de kleur van de groenten te behouden is het beste om de groenten te koken in een ruime hoeveelheid water, zonder een deksel op de pan. Daarnaast is de kooktijd van belang. Als je groene groenten te lang kookt krijgen ze een saaie donkergroene kleur.

Hieronder staat een tabel met de kooktijd van diverse groenten. Ik zal deze tabel in de loop van de tijd verder uitbreiden.

Groentebeetgaar in
Spruitjes 7 minuten
Sperziebonen10 minuten
Winter-wortelen 8 minuten
Snijbonen
 9 minuten
Doperwten 2 minuten
Tuinbonen 3 minuten
Witlof (hele struik)
 5-9 minuten
Bloemkool-roosjes  5 minuten

De kooktijd is gerekend vanaf het moment dat de groenten zijn toegevoegd aan het water en het water opnieuw kookt. Bij witlof is het ook nog afhankelijk van de grote van de struik.