Hoofdmenu
Home
Recepten
Tapas
Tips
Zoeken
Info
Contact
Links
Sitemap
Bijgerechten
Iers brood Afdrukken E-mail
donderdag 20 september 2007

Image

Dit brood is zo te beschrijven: Een simpel te bereiden broodje met een heerlijke smaak.

Om dit heerlijke verse brood op tafel te zetten heb je slechts enkele minuten nodig. Je roert simpel alle ingrediënten door elkaar en het brood is klaar om gebakken te worden (in 30 minuten).

Het originele recept is te vinden op: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/. Ik heb dit recept vertaald. 

Lees meer...
 
Kippenbouillon Afdrukken E-mail
maandag 23 april 2007

Om een lekkere kippenbouillon te maken, kun je het best gebruik maken van het karkas van een kip. Nu is een karkas niet te koop bij veel slagers in Nederland in tegenstelling tot Spanje, waar je bij een slager gewoon een karkas kan kopen voor de bouillon.

Ik heb voor mijn bouillon gebruik gemaakt van een hele kip. Ik heb de filets eraf gesneden en ook de achterpoten (de drumsticks). De filets gebruik ik weer voor de champignonsoep. De drumsticks kun je natuurlijk gebruiken voor de Pollo al ajillo - Knoflookkip.

Lees meer...
 
Gefrituurde aardappelschijfjes Afdrukken E-mail
maandag 09 april 2007

Image

Eigen gebakken of gefrituurde aardappelen smaken het best. Zelf frituur ik de aardappelen graag in de zonnebloemolie. Deze olie bevat onververzadigde vetzuren, welke het cholesterol kunnen helpen verlagen. Daarnaast is deze olie goed bestand tegen verhitten, hierdoor kan er mee gefrituurd worden.

Het is van belang om de olie na het gebruik te filteren en niet te vaak te gebruiken. Als de olie steeds opnieuw wordt gebruikt, zal de olie verkleuren (hij wordt zwarter) en bevat dan verbrande vetmoleculen. Alles wat er dan nog in gefrituurd wordt, smaakt aangebrand. De vetmoleculen zijn ook nog eens slecht voor de gezondheid.

Zelf gebruik ik de olie na het filteren nog slechts één tot twee keer, afhankelijk van de kleur van de olie en wat ik er in gefrituurd heb (na het frituren van vis gebruik ik de olie helemaal niet meer).

Deze gefrituurde aardappelschijfjes zijn heerlijk bij de Bloemkool met kappertjessaus en een stukje (gegrild) vlees. 

Lees meer...
 
Bramenjam Afdrukken E-mail
woensdag 21 maart 2007

Bramenjam gebruik ik vaak in de keuken. Ik maak daarom ook elk jaar bramenjam. Deze bramen kun je plukken in het duingebied bij onze stranden. Ook heb ik ze wel geplukt in Spanje. Deze bramen zijn wat zoeter doordat ze meestal wat meer zon krijgen dan in Nederland.

Een vriend van ons heeft op de tuin een aantal bramenstruiken staan. Deze struiken geven elk jaar weer lekker veel rijpe bramen en hier maak ik dan ook mijn jam van. 

Voor de jam gebruik ik geleisuiker. Geleisuiker bevat naast suiker ook nog pectine. Pectine zorgt er voor dat jam dik wordt. Pectine zit ook van nature in veel vruchten. Bij het verhitten van het fruit komt de pectine vrij en vormt samen met de suiker een gelei. 

Bramen behoren tot het geslacht Rubus evenals de framboos. Beide soorten fruit bevatten relatief weinig pectine. Om nu toch de pectine uit de vrucht te halen voeg je wat citroensap toe. 

Lees meer...
 
Provencaals kruidenbrood Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

Image

Brood smaakt vaak goed bij een warme maaltijd. Door steeds te variëren met brood maak je de maaltijd een stukje aantrekkelijker.

Bereidingstijd

  • 10 min voorbereiden
  • 10 -15 min kneden
  • 1 tot 2 uur rijzen
  • 30 tot 50 minuten bakken

Ingrediënten

  • 260 ml handwarm water
  • 8 gram zout
  • 500 gram bloem
  • 30 ml olijfolie
  • 6 gram suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • Provençaalse kruidenmix voor brood
  • 1 eetlepel extra water voor de kruidenmix

Bereidingswijze

Weeg dan de ingrediënten voor het brood af en doe alles (in volgorde van de hierboven beschreven ingrediënten) in een grote kom. Zorg ervoor dat het gist niet in contact komt met het zout, omdat het zout de gistcellen kapot maakt. Hierdoor zal het brood niet rijzen.

Kneed het geheel goed door totdat een soepel deeg ontstaat. Voeg vervolgens de kruidenmix en het extra water toe en kneed het deeg nogmaals goed door.

Dek de kom af met een stuk keukenfolie of met een vochtige theedoek. Zet de kom op een warme plaats en laat het deeg rijzen (± 1½ uur tot 2 uur afhankelijk van de warme plaats). Het deeg is klaar als het ongeveer twee keer in volume is toegenomen.

Verwarm de oven voor op 200°C ongeveer 10 minuten voor het einde van het rijzen.

Maak van het deeg een brood en leg het op een met bloem bepoederd bakblik. Plaats het brood in de oven en bak het af in ongeveer 30 minuten (afhankelijk van het soort oven). Om te kijken of het brood gaar is, klop je op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt is het brood gaar. 

Tip 

Natuurlijk kan je dit brood ook bereiden in de broodmachine. Stel de machine in op "alleen deeg" en voeg alle ingrediënten en de kruidenmix en het extra water toe. Ongeveer 10 minuten voordat de machine klaar is, verwarm je de oven voor en bak je daarna het brood in de oven. Overigens is het deeg uit de broodmachine wat luchtiger dan het hierboven beschreven brood.

De gedroogde gist kun je zo kopen in de supermarkt. Het is een pakketje van 3 zakjes gist. In elk zakje zit 7 gram gedroogde gist. Deze 7 gram komt overeen met 25 gram verse gist.

De Provençaalse kruidenmix voor brood is ook zo te koop in de supermarkt. 

 

 
<< Begin < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 9 van 12